TA magazine

TA magazine is hét blad voor gefundeerde toepassing van Transactionele Analyse.

Dit digitale tijdschrift is het enige tijdschrift over TA in het Nederlandstalige gebied. De focus ligt op gefundeerde toepassing van TA in coaching, consultancy, educatie, counseling en psychotherapie.

Met TA magazine willen VITA en NVTA, de TA-verenigingen in Vlaanderen en Nederland, praktische methoden onder de aandacht te brengen die onmiddellijk toepasbaar zijn bij persoonlijke en professionele groei op individueel, groeps- en organisatieniveau.

Het tijdschrift beoogt verder:

  • TA informatie toegankelijk en bruikbaar te maken voor TA professionals en andere geïnteresseerden
  • TA theorievorming, onderzoek, toepassing en debat te stimuleren
  • TA professionals en practitioners in contact te brengen met internationale evenementen en trends

Het TA magazine wordt uitgegeven door uitgeverij Kloosterhof, in samenwerking met NVTA en VITA. Het is gratis beschikbaar voor leden van deze verenigingen via hun account op www.professioneelbegeleiden.nl.

Neem een kijkje op de TA magazine website  - www.tamagazine.eu - voor meer informatie over het TA magazine, de thema's en de mogelijkheden om te adverteren.

BTA-attest (Basiscompetenties TA)

Heb je een langlopende TA-opleiding gevolgd (minimum 200 uur TA-opleiding) en ben je lid van VITA?

Vraag dan je BTA-certificaat aan. Met dat certificaat kan je als TA-opgeleide aantonen dat je beschikt over de Basiscompetenties in Transactionele Analyse (BTA)

Met de invoering van het BTA-certificaat volgen VITA en Assobat het voorbeeld van Nederland, Duitsland en Frankrijk die eerder reeds een BTA-certificaat uitwerkten. Let wel: met een BTA-certificaat mag je je volgens de regels van EATA en ITAA geen transactioneel analyst noemen of het bekende logo met de drie bollen gebruiken in zijn of haar promotie. Beide zaken zijn immers voorbehouden voor wie slaagt voor het CTA-examen. 

Gecertificeerde TA-opleiders

Voor een introductiecursus, een workshop of een langlopende opleiding kan je in Vlaanderen terecht bij enkele gecertificeerde TA-opleiders. Voor informatie over de opleidingen die zij geven, neem je contact op met hen of surf je naar hun websites.

  • Linda Hoeben (TSTA-P) - For people on the move: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - website lindahoeben.be

  • Koen Bosschaerts (PTSTA-E) - TA-art: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Mil Rosseau (PTSTA-E) - TA Academie België: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - website autonoom

  • Tin Vanderhoeven (PTSTA-O) - KreskoDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Sari van Poelje (TSTA-O) - Intact AcademyDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - website Intact Academy

 

Ook in Brussel en Wallonië en in Nederland zijn diverse gecertificeerde TA-opleiders actief. 

TA-certificaties

Binnen de TA-gemeenschap kan je diverse certificaten behalen.

Heb je 200 uur TA-training gevolgd door een gecertificeerde TA-trainer en ben je lid van VITA, dan kan je het BTA-attest aanvragen. Met dat certificaat kan je als TA-opgeleide aantonen dat je beschikt over de basiscompetenties in Transactionele Analyse (vandaar, BTA). 

Met de invoering van het BTA-certificaat volgen VITA en Assobat het voorbeeld van Nederland, Duitsland en Frankrijk die eerder reeds een BTA-certificaat uitwerkten. Let wel: met een BTA-certificaat mag je je volgens de regels van EATA en ITAA geen transactioneel analyst noemen of het bekende logo met de drie bollen gebruiken in zijn of haar promotie. Beide zaken zijn immers voorbehouden voor wie slaagt voor het CTA-examen. 

Daarnaast kan je als TA-practitioner een internationaal TA-examen afleggen om Certified Transactional Analist te worden. Tijdens dit examen word je getoetst op de integratie en toepassing van de theorie in de dagelijkse werkpraktijk. 

Ben je Certified Transactional Analist, dan kan je je verder bekwamen tot Training and Supervising Transactional Analysist (TSTA). De weg hiernaartoe start met een Training Endorsement Workshop (TEW). Slaag je daarvoor, dan krijg je de status van provisioneel TSTA (afgekort: PTSTA). Als PTSTA kan je trainingen en supervisie geven onder supervisie van een TSTA. 

Welke de vereisten zijn voor het CTA-examen, de TEW en het TSTA-examen, vind je op www.eatanews.org (-> Examinations -> EATA Training and Examination Handbook). Meer informatie kan je ook verkrijgen bij de opleidingsinstituten.

Opleidingen

Wil je kennismaken met Transactionele Analyse, dan kan je best een TA 101 volgen bij een gecertificeerde TA-opleider. In deze introductiecursus (12 uur) maak je kennis met de TA-basisconcepten zoals onder meer ego-toestanden, strooks, levensposities en transacties.

Heb je na de TA 101 de smaak te pakken en wil je verdiepen in TA, dan kan je losse workshops volgen of kort- of langlopende opleidingen. Het aanbod aan opleidingen, offline en online, in binnen- en buitenland, is zeer uitgebreid.

Vlaanderen telt enkele gecertificeerde TA-opleiders. Voor informatie over de opleidingen die zij geven, neem je contact op met hen of surf je naar hun website

VITA: missie, visie en werking

VITA wil de emancipatorische theorie en praktijk van Transactionele Analyse doorgeven in Vlaanderen en TA-professinoals samenbrengen en ondersteunen. Daarmee meent Vita bij te dragen aan een betere wereld waarin mensen leven met meer autonomie, bewustzijn, spontaneïteit en intimiteit. 

Om dit te bereiken bouwt VITA zich als vereniging uit tot platform voor ontmoeting en deskundigheidsbevordering voor TA-professionals. Voor elk van de TA-werkvelden (Onderwijs, Counselling/Coaching, Organisaties en Psychotherapie) komen op regelmatige basis werkgroepen bijeen. Zij organiseren voor hun werkveld intervisie, kennis- en ervaringsuitwisseling. Op de VITA-website kunnen leden hun activiteiten promoten en hun praktijk voorstellen.

Samen met de Nederlandse Vereniging voor Transactionele Analyse geeft VITA het tijdschrift TA magazine uit. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar. Naast het tijdschrift vinden geïnteresseerden ook TA informatie uit Nederland en Vlaanderen op de TA-artikelensite.   

Vita is lid van EATA, de Europese koepelorganisatie voor Transactionele Analyse. Dit betekent dat wij als vereniging de Ethische Code van EATA onderschrijven en dat we deel uitmaken van een inspirerend en motiverend internationaal netwerk.

Lidmaatschap

Iedereen die met TA werkt in zijn beroepspraktijk, TA studeert of gewoon interesse heeft in TA kan lid worden van VITA.

Welke voordelen het VITA-lidmaatschap?

VITA-leden genieten de volgende voordelen:

Sinds 2009 is VITA lid van EATA, the European Association for Transactional Analysis. Word je lid van VITA, dan engageer je je om de ethische code die je  op de website vind, na te leven.

Geïnteresseerd in het VITA-lidmaatschap?

Maak je dan vandaag nog lid door het webformulier in te vullen en door te sturen. Daarna stort je het lidgeld op het rekeningnummer: BE75 9799 3800 4351 – Bic: ARSPBE22 van VITA, met vermelding van 'Lidgeld VITA + het jaar + je naam.

Overzicht lidgeldcategorieën             

Categorie    Prijs       Beschrijving lid                                                                      

0                   € 25      2de en volgende leden van een gezin       

1                   € 50      Sympathisanten (gewone leden)   

2                   € 50      Leden die een 101 hebben gevolgd          

2b                 € 60      BTA – Basis opleiding TA bij een door  EATA erkende opleider

3                   € 80      TA-contractanten (*)         

4                   € 80      Leden die CTA zijn   

5                   € 150    Leden die PTSTA zijn           

6                   € 150    Leden die TSTA zijn 

7                   € 50     Geaffilieerd lid, voor wie reeds lid is bij een andere Europese TA-organisatie
                                  die lid is van EATA        

*= een TA-contractant is een persoon die zijn CTA voorbereidt

Indien je lid wil worden van VITA, gelieve dan dit webformulier in te vullen. 

Ethische code

Als vereniging hanteert VITA een Ethische Code en de richtlijnen voor de professionele praktijk zoals die opgesteld is door ITAA (de internationale TA associatie) en EATA (de Europese TA associatie).

Deze code stelt de leden van de TA-verenigingen op de hoogte van de ethische criteria die van de leden van EATA verwacht worden bij de uitoefening van hun beroep. Verder geeft de code het publiek inzicht in het gedrag dat zij mogen verwachten van de leden van de EATA. Het lidmaatschap of het trainingscontract van één van haar leden kan opgeschort worden door VITA als het gedrag van het lid niet overeenkomt met de basisprincipes die in de richtlijnen zijn neergelegd en als het lid niet van plan is dat gedrag te veranderen na hiermee geconfronteerd te zijn door collega's of door de EATA.

Download de EATA gedragscode (pdf).

Download de ethische code en de richtlijnen voor de professionele praktijk (pdf).

 

VITA nieuwsbrief

Ontvang je graag elk kwartaal onze VITA-nieuwsbrief in je mailbox?

Schrijf je dan in via onderstaande link.

Schrijf je in