Kennismaking met TA door Linda Hoeben

LindaHoebenOver TA hoorde ik voor het eerst toen ik amper 18 was. Ik studeerde aan de Sociale Hogeschool in Heverlee. Voor het eerst ‘weg van thuis’ liep ik verloren in de school en in Leuven.
Mieke Peeters – toen docente in de school – merkte dat op en raadde me aan om deel te nemen aan een FORT groep. (Feministische Oefengroep Radicale Therapie)

Daar maakte ik kennis met de basisprincipes en concepten van de TA. Gedurende 5 jaar kwamen we wekelijks samen, telkens in één van onze huizen. We coachten elkaar vanuit de TA. Eerlijkheid gebiedt me om te vertellen dat de buren meer dan eens geklaagd hebben over geluidshinder en dat we daardoor in sommige huizen niet meer welkom waren. :-) 
We geloofden er toen nog sterk in dat het uiten van onze woede (de redenen waren talrijk) en ons verdriet zou leiden tot catharsis en gemoedsrust.
Nu denk ik daar anders over.

An Willems en Els Van Mechelen werken met TA vanuit de Hogeschool Gent

Wij zijn An en Els en we zijn nieuw in het VITA bestuur. We stellen ons daarom graag even voor en vertellen ook een beetje over hoe wij met TA bezig zijn in ons werk.

An Willems:

AnnWillemsIk ben An. Ik ben net 50 geworden en voor het eerst ben ik van dat getal wel wat geschrokken. Ik voel me nog jong en vitaal en ben graag met veel dingen tegelijk bezig. Ik heb drie grote kinderen (21, 20 en 17 jaar) die nog alle drie thuis wonen. Mijn partner en ik hebben dus een lekker druk gezinsleven, daar hou ik wel van. In mijn beroepsleven ben ik lector en onderzoeker aan de Hogeschool Gent. Ik geef les over immunologie en hematologie, begeleid en coach studenten, en doe onderzoek naar duaal leren. Ik ben fan van het TA model, zowel in mijn leven als in mijn werk en ik gebruik TA nu al ruim 6 jaar in mijn werk. Ik heb me geëngageerd in het VITA bestuur omdat ik graag wil bijdragen aan het verspreiden van het voor mij zo waardevolle TA model.

Els Van Mechelen:

ElsVanMechelenMijn naam is Els Van Mechelen. Ik ben collega van An en werkzaam aan de hogeschool Gent als lesgever en onderzoeker. Sinds 2011 ben ik bezig met TA. Het geeft me veel voldoening om samen met mijn collega’s de studenten biomedische laboratorium technologie kennis te laten maken met TA. Het draagt voor mij bij tot een fijne sfeer op school. Met mijn partner heb ik vier kinderen, en in TA vinden we een kompas om het als gezin prettig te maken en te houden. Ik wil bijdragen aan een levendige en betrokken VITA vereniging die TA professionals verbindt en mee in hun kracht zet.

Vanuit de HoGent gebruiken wij TA als model om studenten te begeleiden in groepswerk. We leren onze studenten TA-taal en –concepten aan tijdens een tweedaagse voorafgaand aan een 12 weken durend projectwerk. Gedurende het projectwerk reflecteren studenten over hun functioneren binnen de projectgroep aan de hand van de aangeleerde TA-taal.

Daarnaast bieden we ook workshops aan voor leerkrachten uit het secundair onderwijs over hoe groepswerk op school effectief kan worden begeleid door gebruik te maken van TA. We bieden standaard workshops aan (klik hier om ons aanbod te bekijken), en begeleiden scholen op vraag ook intensiever, op maat.

Ten slotte geven we ook workshops omtrent teamgericht werken met TA aan alumni, laboranten die in het werkveld staan.

Tin Vertegenwoordigt VITA in EATA

Begin juli nam Tin de fakkel over van Alexandra Psallas als de Belgische afgevaardigde bij de EATA. Na wat opzoekwerk blijkt dat het reeds meer dan 20 jaar geleden is dat VITA nog afvaardigde. Tin wil vooral de verbinding tussen de nationale organisaties en EATA versterken en de communicatie naar de leden stroomlijnen. Zij neemt de komende 4 jaar plaats in de Commission of Certification (COC). Deze commissie buigt zich over het praktische en kwaliteitsvolle verloop van alle Europese TA-examens.

Tin zal in de toekomst een VITA-workshop over het reilen en zeilen binnen EATA organiseren. Heb jij als VITA-lid nu reeds vragen over EATA of zijn er thema’s die jij graag aan EATA wil laten weten? Aarzel niet om contact op te nemen via het VITA-secretariaat. Je kan ook zelf wat informatie opzoeken via onderstaande link:

https://eatanews.org/eata-council-meeting-was-held-10-12-july-2021-and-as-you-can-see-it-was-a-fruitful-and-inspiring-meeting-of-all-the-delegates-and-officers/

VITA’s Droom

VITA is een vitale vereniging die groeit en bloeit en tegelijk stevig staat. Net zoals een gezonde boom.

Stevige wortels en takken, in verbinding

Onze nationale TA-vereniging heeft een Vlaamse en Waalse tak en staat in een Europees bos, verbonden met 42 andere Europese TA-verenigingen onder lidmaatschap van EATA (European Association of Transactional Analysis). We zijn verbonden via stevige wortels die verankerd zijn in vele decennia TA-filosofie, -theorie, -onderzoek en ethisch bewustzijn.

VITA heeft een veerkrachtige stam en vitale takken, waarmee netwerken worden gevormd met andere TA verenigingen (ASSOBAT, NVTA, …). Onze boom leeft en groeit en veert mee dankzij het engagement en werk van VITA-leden en van vorige en huidige besturen.

Inclusief, divers en veilig verbonden

Onze VITA boom heeft een grote kruin, met veel takken.

Takken voor doorwinterde TA-professionals die zich op formele wijze willen verder scholen en certificeren volgens de kwaliteitsvereisten van de internationale TA-community.

Takken voor professionals en TA-fans, die -naar behoefte-, op informele wijze, af en toe iets willen komen bijleren, hun kennis en ervaring met TA willen delen, of gewoon contact willen houden met anderen die TA in hun werk of leven verweven.

Takken ook voor mensen die nieuwsgierig zijn naar TA, en die willen komen proeven van wat TA voor hen, in hun leven of beroep, zou kunnen betekenen.

We bieden een veilige en inclusieve plek voor ieder die in het leven botst op grote of kleine vragen, op patronen, conflicten of beperkingen. En die via TA wil groeien, inzichten wil krijgen of tools om mee aan de slag te gaan in verschillende contexten. Een plek waar we ook de dingen die goed gaan in het leven, willen delen en nog meer laten groeien met dankbaarheid en fierheid.

Nieuwsgierig…

Jij mag neerstrijken op een tak die bij jou past en zo een plek vinden waar je welkom bent met je unieke verhaal, om met nieuwsgierigheid en creativiteit met elkaar te exploreren, te leren, te experimenteren, te onderzoeken, te genieten, te lachen en te verbinden.

VITA is een gezonde, open en laagdrempelige vereniging, waar iedereen welkom is met eigen vragen, behoeften en inbreng, op eigen ritme en frequentie, met komen en gaan. Waar plaats is voor wie wil en kan geven en evengoed voor wie behoefte heeft aan krijgen. We kijken ernaar uit om samen met jou deze boom nog verder te laten groeien!

 

Heidagen in de Ardennen Augustus 2021

Vol energie en goesting vertrokken wij, Tin, Lut, An en Els, naar een oud en afgelegen huis diep in de Ardennen om als nieuwe VITA-ploeg het werkjaar voor te bereiden.
We stonden stil bij onze droom voor VITA waar verbinding en groei centraal staan en hoe we dat vorm kunnen geven. Drie dagen van brainstormen, overleggen, luisteren, activiteiten plannen, samen koken en afwassen, wandelen, lachen en verbinding voelen.
Deze driedaagse werd gekruid met TA-ingrediënten zoals fijne strooks, snuifjes Structurerende en Zorgende Ouder, toefjes Vrij Kind en rijkelijke porties Volwassene. Zalig dat we opnieuw konden ervaren hoe productief en stimulerend dit werkt. We keerden blij en fier huiswaarts met een kalender waarin een maandelijks activiteit gepland staat. We hopen jullie hopen te ontmoeten, te raken en te verbinden. Wij gaan voor co-creatie en kijken uit naar jullie inbreng!

Het VITA-bestuur