TA-certificaties

TA-certificaties

Binnen de TA-gemeenschap kan je diverse certificaten behalen.

Heb je 200 uur TA-training gevolgd door een gecertificeerde TA-trainer en ben je lid van VITA, dan kan je het BTA-attest aanvragen. Met dat certificaat kan je als TA-opgeleide aantonen dat je beschikt over de basiscompetenties in Transactionele Analyse (vandaar, BTA). 

Met de invoering van het BTA-certificaat volgen VITA en Assobat het voorbeeld van Nederland, Duitsland en Frankrijk die eerder reeds een BTA-certificaat uitwerkten. Let wel: met een BTA-certificaat mag je je volgens de regels van EATA en ITAA geen transactioneel analyst noemen of het bekende logo met de drie bollen gebruiken in zijn of haar promotie. Beide zaken zijn immers voorbehouden voor wie slaagt voor het CTA-examen. 

Daarnaast kan je als TA-practitioner een internationaal TA-examen afleggen om Certified Transactional Analist te worden. Tijdens dit examen word je getoetst op de integratie en toepassing van de theorie in de dagelijkse werkpraktijk. 

Ben je Certified Transactional Analist, dan kan je je verder bekwamen tot Training and Supervising Transactional Analysist (TSTA). De weg hiernaartoe start met een Training Endorsement Workshop (TEW). Slaag je daarvoor, dan krijg je de status van provisioneel TSTA (afgekort: PTSTA). Als PTSTA kan je trainingen en supervisie geven onder supervisie van een TSTA. 

Welke de vereisten zijn voor het CTA-examen, de TEW en het TSTA-examen, vind je op www.eatanews.org (-> Examinations -> EATA Training and Examination Handbook). Meer informatie kan je ook verkrijgen bij de opleidingsinstituten.